Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Historie

Trochu z Historie

publikováno 07.06.2009 (aktualizováno 09.06.2023)

ZALOŽENÍ BĚLEČSKÉHO FOTBALU

V KRONICE SK BĚLEČ SE PÍŠE ...

... v roce 1942 kuje parta fotbalových nadšenců v Bělči plány, kde, kdy a jak po vzoru některých sousedních obcí založit fotbalový oddíl. V jedné červnové noci v okupačním roce 1942, se parta „BĚLEČÁKŮ“ – Josef Bureš,Karel Hykl, Antonín Zaspal, Karel Prach, Jaroslav Vosyka a další – rozhodla zorat pozemek, prý pěkné pšenice, v Záběhlicích. Několik dní poté ohradili celý prostor plotem, udělali branky, opatřili sítě, praporky a další a fotbalové hřiště v Bělči spatřilo světlo světa.

Tento čin zasluhuje hluboké uznání nejen proto, že tímto okamžikem se začala psát historie bělečské kopané, ale hlavně proto, že si to bělečtí dovolili právě v době okupace, kdy stačilo slovo německým úřadům a viníci byli krutě potrestáni. Naštěstí drželi občané naší vesnice v těchto těžkých dnech při sobě a nikoho nenapadlo zradit. Před sepisováním historie bělečské kopané je třeba hluboko smeknout před hrdinstvím našich předchůdců a snad se nám podaří v jejich záměru pokračovat.

 zakladatele_klubu

Při oslavě 40. výročí založení bělečské kopané se fotografovi postavila většina tehdejších zakládajících členů. Zleva: Jaromír Vršek, František Kougl, Jaroslav Rohla, Karel Prach, Jaromír Kučaba, Josef Bureš, Karel Šnobl, Jaroslav Patera, Karel Hykl, Miloslav Vosyka, ???, Miloslav Bůžek, Václav Pichner, Miroslav Hikl, Jiří Šnobl. Dole sedí Josef Zaspal.

 

Fotbal se v Bělči hrál bez přestávky do roku 1960.

Výsledky z 50. a 60. let bělečské kopané se bohužel nedochovaly a tak si můžeme tato léta připomenout několika fotkami.

historicka_1 

 historická_2

 

 historická_3

  

Pak nastala desetiletá pauza a v roce 1970 se fotbal v naší obci obnovuje.

23. dubna 1973 se slavnostně otevírají nové kabiny a v roce 1977 dochází k rekonstrukci zdejšího fotbalového hřiště. Srovnává se hrací plocha a vedle kabin se buduje dětské hřiště. Při těchto pracích nám výrazně pomohl i vojenský útvar v Bratronicích a samozřejmě všemu vévodilo nadšení a pracovitost bělečských hráčů, funkcionářů a všech, kteří měli o bělečský fotbal zájem.

 

 vstupni_brana

 Všechny fanoušky vítala po rekonstrukci i nová vstupní brána, s novou pokladnou.

 

hrište_1

 Hrací plocha byla rovná jako stůl, trávník měl nový střih, a Běleč mohla začít zase vyhrávat.

 

 detske hřiště

 Nové kabiny, vedle kterých bylo postaveno i pěkné dětské hřiště.

 

 dětské hřiště prach

 Sedačky k houpačkám právě dodělává Karel Prach. Za ním si můžete všimnout i výsledkové tabule s hodinami.

 

Po zdárně provedené rekonstrukci se samozřejmě odměňovalo.

odmeny

Zleva: Karel Hykl, Lubor Brož, ????, Ladislav Nosek, Miroslav Hikl, Miroslav Bureš, Karel Prach, Josef Zaspal, Josef Bureš, Karel Hykl starší.

 

stara_garda_ženy

Při otevírání zrekonstruovaného hřiště vytvořili manželky hráčů ženský tým a nastoupili proti staré gardě. Ženy zleva: Jaroslava Jiříkovská, Miroslava Havelková, Petra Kouglová, Ludmila Fejfarová, Jaroslava Nosková, Dana Albrechtová, Marie Burešová, Marie Hyklová, Milena Šnoblová.

Stará garda (zleva): rozhodčí Ladislav Nosek, trenér Josef Zaspal, Bohumil Labuťa, Jiří Dvořák starší, Josef Bureš, Jaromír Kučaba, Bohouš Trousil, František Kougl, Josef Pechar, Jaroslav Patera, před nimi v podřepu Karel Prach starší, Karel Smrž, Jiří Šnobl.

 

penalty_lev_jašin

Souboj mezi starou gardou a jedenáctkou žen uzavřely pokutové kopy. Brankář staré gardy Jiří Šnobl právě inkasuje, vpravo přihlíží brankář žen Jiří Mařík.

 

Rok po rekonstrukci hřiště se začíná ve Bělči stavět i nový kulturní dům a samozřejmě, že ani bělečtí fotbalisté nezůstali pozadu. Na jeho stavbě odpracovali nezpočetně brigádnických hodin.

 

stavba_kulturaku_1

Na místě, kde je v těchto dnech posezení před Krušovickým sklípkem se vyráběli tvárnice.

Zleva: Jindřich Albrecht, Miroslav Trávníček, Karel Hykl, Miroslav Bureš, Luděk Hykl, Josef Zaspal.

 

stavba_kulturaku_2

Zleva: Karel Hykl, Jindřich Albrecht, Miroslav Trávníček, Jiří Dvořák, Luděk Hykl, Josef Zaspal.

 

SK BĚLEČ - MUŽI

Muži začali svoji pouť okresními soutěžemi ve IV. třídě, ale v nejnižší soutěži se zdrželi pouze jednu sezónu. Od sezóny 1971/72 se mužstvo SK Běleč pohybuje buď ve III. třídě, nebo v nejvyšší okresní soutěži - okresním přeboru. Největšího úspěchu dosáhlo "A" mužstvo v sezóně 1982/83, když obsadilo v okresním přeboru 3. místo a o rok později skončilo jen o stupínek hůře. Podobným úspěchem bylo i umístění v sezóně 2004/05, když se po podzimní části okresního přeboru SK Běleč, jako nováček soutěže, usadil na třetím místě. Bohužel na jaře mužstvo absolutně propadlo a nakonec mělo problémy na opačném pólu tabulky.

 

SK BĚLEČ - ŽENY

Ženám učaroval "kulatý nesmysl" při otevírání zrekonstruovaného hřiště v roce 1979, kdy družstvo manželek a přítelkyň hráčů "A" týmu nastoupilo proti staré gardě. Hned další sezónu už SK Běleč nechyběl mezi účastníky 2.ligy žen. Pak jsme mohli všichni ženám fandit témět pětadvacet let. Dnes už hrají ženy pouze sálový fotbal, ale i v něm patří mezi nejlepší týmy okresu.

 

SK BĚLEČ - DOROST, ŽÁCI

V klubu bylo několik družstev žáků i dorostenců. Vždy záleží kolik dětí v daném ročníku je k dispozici, nebo jak jsou na tom s mládeží okolní obce.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Valná hromada, zábava
Valná hromada SK Běleč se bude konat 2. 4. 2022 od 17:00 hod. a v dubnu budeme pořádat Jaroslavsko-Jiříkovskou zábavu.

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz